اگر تنها مصرفکننده عسل باشید احتمالا تصور میکنید هر زمان که عسل شکرک زد پس تقلبی است، در حالی که این تفکر کاملا اشتباه است و شکرک زدن عسل دلیل بر نامرغوبی آن نیست. بلکه اتفاقا برعکس است، یعنی عسل طبیعی و خالص بعد از چندماه شکرک میزند و عسلی که شکرک نزند بنابر گفته کارشناسان حتما به آن مواد نگهدارنده اضافه شده است.
هر چه رطوبت عسل بیشتر باشد زودتر شکرک میزند و اگر رطوبت آن نیز کمتر شود این پدیده دیرتر اتفاق میافتد.
بنابر گفته کارشناسان برای مصرفکننده تنها راه شناخت عسل اصل از غیر اصل این است که عسل را از برندهای معتبر خریداری کنند. شرکتهای بزرگ ثبت شده که بسته بندی عسل را انجام میدهند مسئول فنی آزمایشگاه دارند و کیفیت عسل تولید شده را بررسی میکنند. از طرفی سازمانهای مربوطه، چون سازمان استاندارد، سازمان غذا و دارو نیز نظارت مستقیم بر این شرکتها دارند و اگر این شرکتها مرتکب تخلفی شوند توسط تعزیرات جریمه خواهند شد.
بهتر است مردم عسل را از افراد متفرقه و بدون هیچ نام یا لیبلی خریداری نکنند.
لازم به ذکر است که آب و هوا و میزان رطوبت، تنوع گیاهی، نوع منطقه (کوهستانی، دشت و…) و رنگ گل کیفیت عسل را تعیین میکنند و برای شناخت نوع و کیفیت عسل باید با اقلیم مناطق آشنا بود. مواد اولیه عسل گل است و حدود ٢٠٠٠ گونه گل در کشور داریم و همین امر باعث میشود تنوع عسل نیز در کشور بالا رود.
از انواع عسل نیز میتوان به عسل گون، کنار، شبدر، کاکوتی، یونجه، آویشن و.. اشاره کرد.